portada-campana-chinches

Emdema posa en marxa la campanya contra les xinxes coincidint amb l’inici de la temporada d’estiu que és quan aquests insectes tendeixen a propagar-se amb major facilitat.

 

XINXES DE LLIT: IDENTIFICACIÓ I CONTROL

 

INTRODUCCIÓ

El ressorgiment del problema de les xinxes és degut tant a les denses poblacions urbanes com als grans moviment de persones.
En els aeroports, els equipatges de vols nacionals, internacionals o intercontinentals són emmagatzemats sense cap tipus de restricció.
El tractament contra les xinxes planteja un problema de control molt complex: difícils de localitzar, persistents, molt invasives i a més, hi ha restriccions sobre insecticides amb efectes residuals.
No es pot garantir una eradicació absoluta de la plaga.

 

BIOLOGIA

Les xinxes de llit s’alimenten de sang i causen picades que provoquen picor.
Els adults són de color cafè, de 0,6 a quasi 1 centímetre de llarg i tenen el cos pla, de forma ovalada. Les xinxes joves (anomenades nimfes) són més petites i de color més clar.
Aquests tenen un aparell bucal que pica i succiona sang, especialment estan adaptats a perforar la pell i succionar la sang als ésser humans. Piquen durant el vespre, es valen de la calor i emissió del CO2 de l’ésser humà per trobar les seves víctimes.
Surten a alimentar-se de sang aproximadament entre cada cinc i deu dies però poden sobreviure més d’un any sense menjar.
Les infestacions d’aquests insectes tenen una olor dolç molt desagradable.

 

PUNTS DE RISC:

Les xinxes de llit es situen preferiblement a les ranures i cavitats dels llits i sofàs, en els plecs dels matalassos, en els somiers o darrere les capçaleres dels llits. També en les costures de les cadires, comodins, quadres i sòcols arribant fins als cables elèctrics i interruptors.
Basta passar un temps en un entorn ja infestat, com per exemple una habitació d’hotel, per transportar-les i conduir-les al nostre entorn domèstic.
La presència de xinxes de llit no és sinònim d’higiene ni neteja.

 

MESURES DE CONTROL

Per eliminar les xinxes de llit Emdema implica un Control Integrat de la Plaga. Això significa que es valoraran i implantaran totes les mesures de control existents amb prioritat a les no químiques per assegurar l’èxit.
Els nostres especialistes recomanaran mesures correctives i preventives per eradicar la infestació.

 

INSPECCIÓ PRÈVIA AL TRACTAMENT

S’ha de descobrir l’abast de la infestació mitjançant una inspecció detinguda dels llocs infestats, ja que les mesures de control necessàries dependran de si la infestació està establerta i s’ha estès o si és d’aparició recent i està probablement més localitzada. La troballa d’ous o restes d’ous i les taques negres dels excrements són també indicatius de la seva presència.

 

DISPOSITIUS – MONITORS

En els casos que es sospiti d’una infestació de xinxes de llit que no resulten evidents i amb un nivell de la infestació molt baix, utilitzem dispositius - monitors que atreuen l’insecte.
No obstant això, actualment no suposen per si mateixos un procediment de control adequat en la mesura que no garanteixen l’eradicació total.

 

ÚS D'ASPIRADORES

És una de les millors accions complementàries en els operatius de control de les infestacions, la funció dels quals no és que controli la xinxa sinó que ajuda a què les inspeccions siguin molt més fàcils. Ajuda a controlar punts d’infecció ocults i inaccessibles i elimina un cert percentatge ‘insectes i altres residus que podrien limitar o reduir l’eficàcia del tractament biocides posteriors.


TRACTAMENT PER CALOR

Quan les agregacions de xinxes es produeixen als llits, mobles o altres objectes en els quals l’aplicació de plaguicides químics pot causar problemes, tant per la indústria com pels clients que no estan disposats a acceptar un estret contacte amb els insecticides. Un mètode de control físic aplicat als continguts de les habitacions podria ser útil com a eina en la gestió general de les infestacions de xinxes com un suplement a les aplicacions d’insecticides en esquerdes per ser potencials albergs.
El sistema utilitzat per Emdema, és una càmera tèrmica desmuntable i portàtil per eliminar xinxes de llit en totes les seves fases, únicament per mitjà de calor (de 49 °C a 63 °C) en utensilis, roba, mobiliari petit i mitjà com sofàs, cadires, etc.

 

MÈTODE VAPOR

Les xinxes són molt sensibles als canvis de temperatura, tan elevades com baixes, i el tractament amb un flux de vapor de 180 °C permet eliminar els insectes adults, les larves en les seves diferents etapes i els ous en llocs on les aplicacions d’insecticides són indesitjables; matalassos, sofàs, etc.
El flux de vapor i detergent desinfectants arriba a tots els racons inclús als llocs més amagats i difícils de tractar, permetent la seva desagregació. D’aquesta manera s’evita que els ous s’adhereixen a les superfícies.

 

Avantatges d’aquest mètode de control:

1.    No té efectes negatius sobre la salut, sigui per inhalació o per contacte amb la pell i es pot utilitzar inclús amb la presència de persones.
2.    Les habitacions poden ser utilitzades de nou immediatament després de completar l’operació.
3.    S’eliminen tant als insectes adults com a les larves de diferents etapes i també els ous.
4.    A més de matar les xinxes, també elimina de les superfícies tractades les bactèries, els fongs i es redueix l’olor característic de les xinxes.
Aquest tipus de tractament també pot ajudar al no ús de químics per la seva destrucció.

 

APLICACIONS D’INSECTICIDA

Per eradicar la infestació serà necessari tractar a fons els locals amb insecticides adequats, inclosos els llits, altres mobles i els refugis amb teixits a les habitacions infestades.


Avaluacions POST- TRACTAMENT

Es recomana que el tractament inicial per les xinxes de llit sigui seguit durant dues visites del servei complementari, a intervals de dues setmanes per inspeccionar i verificar si en el lloc han vist algun insecte o experimentat mossegades addicionals des del tractament anterior.
Una vegada que tots els tractaments s’hagin completat i no s’hagi detectat cap activitat de xinxes de llit o evidència es declararà la infestació “controlada”.
No es pot garantir que la infestació hagi desaparegut per complet o que noves xinxes de llit no tornin a introduir-se a l’estructura.

 

ENFUNDAT DE MATALASSOS

Es tracta de l’ús de fundes especialment dissenyades per cobrir en la seva totalitat (superfícies superiors, inferiors o laterals) els matalassos.
Aquests dispositius han tingut una utilitat molt freqüent per protegir els matalassos i la seva instal·lació resulta molt recomanable perquè, a part de l’efecte protector, facilita enormement l’eficàcia dels tractaments.

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación.

Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí. Learn more

I understand