articulo-procesionaria

Per controlar la plaga processionària, la nostra empresa ofereix el Tractament Integral. És un sistema que utilitza tècniques i mètodes apropiats de la manera més compatible possible per mantenir les poblacions de plaga a nivells de control, establint mètodes i actuacions específiques per a cada estadi de desenvolupament de la plaga.

 

PROCESSIONÀRIA DEL PI

Thaumetopoea pytiocampa Schiff.
La processionària del pi és una arna de l’Ordre Lepidòpter que significa ales amb escates formada per les papallones i arnes de les quals se’n coneixen més de 160.000 espècies.

 

BIOLOGIA

Són insectes les larves de les quals, després de sofrir la metamorfosi, es transformen en adults, que no solen produir mal a les plantes i només s’alimenten del nèctar de flors, diversos sucs, etc; actuant com a pol·linitzadors i a vegades no s’alimenten.

Els adults dels Lepidòpters tenen les ales i el cos cobert d’escates que es desprenen fàcilment per escapar dels predadors i que serveixen per donar una coloració críptica (d’ocultació), aposemàtica (d’avís) o de reconeixement entre sexes. L’envergadura de les ales pot variar des d'1 mm fins a 30 mm.

Existeixen molts casos de polimorfisme, és a dir, diferències de forma, grandària i/o coloració, tant en l’estat adult com el larvari i en alguns casos els individus de cada generació poden ser distints. Per exemple, el mascle sol posseir antenes més complexes i ramificades que les femelles la qual cosa, juntament amb la menor mida de l’abdomen del mascle, pot permetre la distinció dels dos sexes.

Tenen una elevada taxa de reproducció i la majoria d’espècies són fitòfagues, amb les larves molt voraces que poden ocasionar considerables danys i convertir-se en plagues. La reproducció dels Lepidòpters és quasi sempre sexual i ovípara, amb mascles i femelles en les poblacions amb una proporció similar. La femella produeix feromones sexuals, substàncies oloroses úniques per cada espècie, que en molt petites quantitats atreuen el mascle a grans distàncies. Els mascles també emeten feromones que funcionen en el moment de l’aparellament.

Una vegada dipositats els ous, d’ells surten les erugues que posseeixen un mode d’alimentació fitòfaga, molt uniforme i voraç, alimentant-se tant de plantes angiospermes com de gimnospermes, el que converteix en una plaga de plantes forestals típica de la zona mediterrània on ataca coníferes i sobretot pinars i cedres.


MORFOLOGIA

És un lepidòpter amb forma d’arna que es reconeix per les seves antenes pectinades, és a dir, en forma de pinta.
Tòrax amb nombrosos pèls grisos i abdomen amb escates grans i grises.
Les ales posteriors són blanquinoses i posseeixen una taca obscura a la seva part de darrere.

 

CICLE BIOLÒGIC

El cicle vital de la processionària passa per 5 fases diferents:.

ciclo-biologico-proce

Les papallones femella són les encarregades de realitzar la posta d’ous, que pot variar entre 120 i 300 d’una sola vegada a dins les acícules, que les selecciones mitjançant estímuls olfactius i tàctils.

La posta es realitza ordenadament, formant una beina en forma de canut de color groguenc, fent un moviment helicoïdal des de l’interior a l’exterior al voltant de les acícules. Les erugues neixen 30 o 40 dies després de la posta i el seu comportament és gregari, construint nius de seda molt tènues.

En el seu primer, segon i tercer estadi s’alimenten de les acícules i així comencen a formar les típiques bosses a les branques laterals i més assolellades. La duració del quart estadi és variable, durant d’un mes a les zones càlides fins a tot l’hivern a les zones més fredes.

La muda al quint i darrer estadi es realitza al començament de la primavera. En aquest, l’alimentació de les erugues és intensa, arribant a defoliar completament els pins. Aquest període acaba amb l’abandonament per part de les erugues dels arbres formant les típiques “processons” per dirigir-se a zones adequades d’enterrament que en les regions temperades o fredes solen ser les voreres o les zones clares dels boscs.
A l’estiu, de finals de juny a finals de setembre, una part de les erugues enterrades es transformen en papallones iniciant el seu cicle reproductor.


DANYS.                           

A Mallorca es tracta fonamentalment el pi mediterrani - pi blanc (Pinus Halepensis Mill.) - encara que afecta a tot tipus de pi.

Produeix fonamentalment defoliació a la tardor i a l’hivern. L’arbre torna a brotar a la primavera i molt poques vegades mor per un atac de processionària, si bé el seu desenvolupament es redueix molt i facilita el posterior atac d’un altre tipus d’infecció.

Un altre problema provocat per la processionària són les molèsties, trastorns al·lèrgics i urticària que produeix a l’ésser humà i que afecten la tala, recollida de pinyons i zones d’esbarjo. Les erugues estan recobertes per uns pèl·lets urticants que es dispersen i floten a l’aire, podent produir irritació a la pell, ulls i nas sense necessitat de contacte.

 

TRACTAMENT INTEGRAL. MÈTODES DE CONTROL

Trampes de feromones.

El cicle de la processionària s’inicia els mesos de juliol-agost amb la posta dels ous de les papallones. Per tant, és de vital importància començar a controlar aquest cicle en el mes de juny amb la col•locació de les caixes trampa de feromones per la captura de mascles.

Les diferents revisions de les bosses, el seu posterior recompte i la valoració de les poblacions en llocs senyalats ens permetrà calcular la corba de vol i la intensitat de població i això ens possibilitarà decidir les zones que possiblement seran més atacades per la processionària i el moment en el qual naixeran les erugues.

S’ha de remarcar que tots els productes utilitzats són completament biològics i respecten el medi ambient.

 

TRACTAMENT AMB INSECTICIDA MICROBIOLÒGIC

Entre els mesos d’octubre i novembre es produeix el naixement de les primeres erugues. És per això que a principis d’octubre es pot començar amb el tractament de fumigació amb productes biològics.

El tractament s’iniciarà en el mes d’octubre depenent de la climatologia i el cicle que pugui dur. En aquestes dates s’ataca a la processionària en les seves fases larvàries tardanes amb formulacions de Bacillus thuringiensis varietat Kurstaki (23 milions de U.I./g.).

Producte

El producte utilitzat actua exclusivament per ingestió, específicament damunt les larves dels lepidòpters. Unes hores després d’haver ingerit l’insecticida, les erugues aturen d’alimentar-se i no provoquen més mal a la planta.

La major part de les erugues moren entre les següents 24 i 72 hores. L’objectiu del tractament és aconseguir el 80% de la mortalitat de les larves.


TRACTAMENT AMB INHIBIDORS DE CREIXEMENT ( IGR)

Els inhibidors de creixement o insecticides biorracinals, pertorben algun procés elemental dels insectes, generalment provoquen la interrupció de la muda de les erugues.
S’inicia el tractament en les primeres fases larvàries, ja que, encara que aquest insecticida no produeix la mort instantània, el temps requerit per la muda és menor i així s’eviten els danys que poden produir en estats més avançats. Si fos precís, es realitzaria aquest segon tractament entre els mesos de novembre i desembre per fases larvàries més avançades, depenent de la climatologia i de la monitorització dels pins.

Producte
En aquestes dates s’ataca a la processionària en una fase una mica més avançada amb un producte químic, el Diflubenzuron, inhibint el desenvolupament de les larves que són incapaces de sintetitzar quitina, necessària per mudar la seva pell de forma normal entre els estadis larvaris. Aquest és un insecticida d'ingestió del grup de les benzoïl-ureas, que afecta exclusivament als insectes defoliadors i és un dels productes recomanats per la Organització Internacional de Lluita Biològica en el control integrat de plagues forestals.

Objectiu.

L’objectiu del tractament amb inhibidor de creixement és maximitzar l’eradicació de les larves de processionària.

 

PROGRAMA DE VIGILÀNCIA I CONTROL DE LA ZONA.

Es realitzarà un seguiment posterior de cada client, per zones, localitzant i tractant les bosses per eliminació mecànica i donant tractaments puntuals a les bosses no accessibles amb insecticida.

En aquesta fase s’ataca a les bosses que poden haver quedat eliminant les més accessibles per acció mecànica o aplicació d’un insecticida químic, el més comú és l’Alfacepermitrina.

calendario-procesionaria

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación.

Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí. Learn more

I understand